Økoæg på samlebånd

En gigantisk æggekage. Hver dag, et helt år.

Det er det oplagte valg, hvis Aaltje og André  Hingstman ikke kan finde på noget at lave til aftensmad. Ægteparret driver nemlig to ejendomme i Hvam og i Bavsø syd for Hvilsom i Vesthimmerland - begge steder med en stor besætning af æglæggende høns.

- I Hvam har vi omkring 10.000 høns, og her i vores nye stald i Bavsø er der 12.000 høns. Det giver sammenlagt cirka 21.000 æg hver dag, der skal gennem pakkeriet her og i Hvam, fortæller André Hingstman.

Begge besætninger drives økologisk, og langt de fleste af æggene distribueres ud til supermarkederne af DAVA Foods, der har sine rødder i grovvarekoncernen Hedegaard A/S. En mindre del af produktionen på ejendommen i Hvam sælges dog gennem Dueholm Ægpakkeri, der forsyner alle Coops danske forretninger med økologiske æg.

 

Gennemført automatisering

Aaltje og André Hingstman gik i april 2016 i gang med udgravningen til den nye, fuldautomatiserede hønsestald, der var klar til de nye beboere i slutningen af august.

- Vi har brugt Simested El-Service til hele elinstallationen, både i projekteringsfasen og til opbygning af hovedtavle, maskintilslutning i både stalden og i pakkeriet, belysning og så videre, fortæller André Hingstman.

Undervejs i byggefasen var overmontør Bjarne Olesen fra Simested El-Service i løbende dialog med både bygherrerne og med maskinleverandørerne.

- Nu kommer vi jo begge fra Holland og kender til hollandsk udstyr til æggeproduktion, som de dernede nok er de bedste til i verden. Så det var oplagt at, at inventar, æggeelevatorer, transportører, gødningsanlæg og så videre blev leveret og monteret af et hollandsk firma.

Det gav naturligvis nogle sproglige udfordringer, men dem løste Simested El-Service elegant ved at møde med en ung medarbejder med glimrende engelskkundskaber, husker Aaltje Hingstman med et smil.

 

Lynhurtig service

De to driftige æggeproducenter er ikke afvisende over for tanken om at fortsætte udbygningen af produktions-bygningerne, hvis det kan lykkes at finde tilstrækkelig jord. Produktionen af økologiske æg forudsætter nemlig, at hønsene hver dag har mulighed for at komme udenfor i fri luft.

- Men lykkes det en dag at komme i gang med at udvide produktionen, så er der ingen tvivl om, at vi også denne gang vil bruge Simested El-Service. Ikke blot er installationerne i orden - vi har kun været nødt til at flytte et enkelt relæ siden ibrugtagningen - men servicen er også i top. Opstår der et eller andet problem, så er er installatør Gert Jensen her lynhurtigt.

Hurtig fejlretning er afgørende for os, når det brænder på, fastslår André Hingstman.

ÆGTEPARRET HINGSTMANDS NYE HØNSESTALD ER FULDAUTOMATISERET

André Hingstman faldt ned fra et tag i 2005 og blev lam i underkroppen. Derfor er inspektionsbordet i pakkeriet sænket, så han kan arbejde fra kørestolen.

Den imponerende styretavle til den fuldautomatiske hønsestald er domineret af et væld af relæer og adskillige frekvensomformere.

Den nye, fuldautomatiske hønsestald i Bavsø ved Hvilsom rummer 12.000 høns. Den økologiske drift betyder, at alle høns har adgang til udearealer i tilknytning til bedriften.

Hjemmesiden er en del af Simested El-Service ApS

Ørnbjergvej 4, 9610 Nørager. Telefon hele døgnet: 9854 8115. Mail: info@simestedel.dk. CVR: 28118562